Er det cøliaki eller glutenallergi? Slik forstår du forskjellen

2 min read

Fargerik bord med gluten mat.
Fargerik bord med gluten mat.

Slik forstår du forskjellen

I dagens samfunn er stadig flere klar over hvordan mat vi spiser kan påvirke helsen vår. Mange opplever symptomerknyttet til gluten, men det kan være vanskelig å vite om det skyldes cøliaki, glutenallergi, eller glutenintoleranse. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på cøliaki og glutenallergi, hvilke symptomer du bør være obs på, og når du bør søke legehjelp. Hos Glutenfrihuset tilbyr vi en 100 % glutenfri meny, slik at alle med cøliaki, glutenintoleranseeller allergi kan føle seg trygge.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom der kroppens immunforsvar reagerer på gluten, et protein som finnes i hvete, bygg og rug. Reaksjonen skader tynntarmens slimhinne og hemmer opptak av viktige næringsstoffer.

Cøliaki symptomer:

  • Vondt i magen

  • Diare eller forstoppelse

  • Tretthet

  • Vekttap

  • Hudutslett (dermatitis herpetiformis)

  • Mangelsykdommer (jern, B12, kalsium)

Hos barn med cøliaki ser man ofte veksthemming og magesmerter. Hos voksne kan symptomene være mer diffuse, som tretthet eller depresjon.

Det er viktig å huske at noen har cøliaki uten symptomer, men likevel tar skade av gluten.

Barn med cøliaki som holder glutenfritt brød
Barn med cøliaki som holder glutenfritt brød

Hva er glutenallergi eller glutenintoleranse?

Glutenallergi er et folkelig begrep, men det finnes ikke som en medisinsk diagnose. Vanligvis mener man enten:

  1. Hveteallergi – en allergisk reaksjon på proteiner i hvete

  2. Glutenintoleranse (ikke-cøliakisk glutensensitivitet) – en tilstand der man får symptomer av gluten uten å ha cøliaki eller allergi

Glutenintoleranse symptomer:

  • Oppblåst mage

  • Hodepine

  • Tretthet

  • Muskel- og leddsmerter

  • Konsentrasjonsvansker ("hjernetåke")

Glutenallergi symptomer / hveteallergi:

  • Kløe i munn og hals

  • Utslett

  • Hevelse

  • I alvorlige tilfeller: anafylaksi

Jenta spiser en sandwich laget av brød og smør
Jenta spiser en sandwich laget av brød og smør

Når bør du ta en test?

Hvis du kjenner deg igjen i noen av symptomene, bør du kontakte lege for å ta en glutenintoleranse test eller cøliakitest. Det er viktig å ikke kutte ut gluten før testene er gjennomført, da det kan gi falske resultater.

Lege kan henvise til:

  • Blodprøver for å sjekke antistoffer (tTG-IgA)

  • Tynntarmsbiopsi ved mistanke om cøliaki

  • Allergitester ved mistanke om glutenallergi eller hveteallergi


Glutenfri mat og trygghet hos oss

Hos GLH Glutenfrihuset er alle våre produkter og retter 100 % uten gluten. Vi følger strenge rutiner og har egne soner og utstyr som sikrer at det ikke forekommer krysskontaminering.

Vi vet hvor alvorlig cøliaki kan være, og hvor ubehagelig det er å leve med glutenintoleranse. Derfor er vår kafé i Oslo en trygg glutenfri kafé for deg eller dine barn – uansett om det handler om diagnosen cøliaki, glutenallergi eller bare et ønske om et sunnere kosthold.


Velkommen innom

GLH Glutenfrihuset

– her trenger du aldri å bekymre deg for gluten. Vi gleder oss til å servere deg trygg, smakfull og ekte glutenfri mat i hyggelige omgivelser.

I vårt koselige glutenfrie bakeri og kafé på Tøyen i Oslo (Åkebergveien 50) finner du et bredt utvalg av 100 % glutenfrie produkter – fra ferske boller og brød, til deilige kaker og varm, næringsrik mat. Alt er laget uten bygg eller rug, og med strenge rutiner mot krysskontaminering.

Velkommen til Glutenfrihuset – et trygt sted for de som velger glutenfri mat.